Tand­blekning

Missfärgade tänder är ett vanligt problem som kan påverka både leendet och självkänslan. Vita tänder ger ett fräscht helhetsintryck och tandblekning är ett effektivt sätt att snabbt få ett vackrare leende.

Varför missfärgas tänderna?

Missfärgningar på tänderna kan uppstå av många olika skäl. Allt från färgstark mat till ålder, tobak, genetiska anlag och föreliggande sjukdom kan påverka utseendet på dina tänder.

När det kommer till livsmedel är kaffe, te, vin, bär, kryddor och sockerhaltiga drycker de största bovarna. Du kan enkelt förebygga framtida missfärgningar genom att undvika mat och dryck med starka färgämnen.

Färgen på våra tänder förändras även med åldern. Ju äldre vi blir desto gulare blir tänderna då tandemaljen slits och det gula dentinet som finns under emaljen blir mer framträdande. Detta sker oavsett om vi haft vitare eller gulare tänder i ung ålder.

Utseendet på våra tänder är förstås också direkt kopplat till hur vi tar hand om tänderna. Hård tandborstning kan slita ordentligt på tandemaljen, vilket i sin tur gör att de blir gula i förtid. Det gör det också lättare för bakterier att fräta igenom och skapa hål och inflammation.

Hur en klinisk tandblekning går till

Att bleka tänderna hos tandläkaren är en snabb och effektiv lösning om du drabbats av missfärgningar. Det finns olika behandlingsmetoder men i de flesta ingår ett särskilt blekningsmedel och en plastskena som utformats efter dina egna tänder. Plastskenan fylls med blekningsgel och fästs på övre och/eller undre tandrad. Beroende på graden av missfärgningar och vilken behandlingsmetod som används tar det mellan 45 minuter och 2 timmar att bleka tänderna.

Tandblekning är en smärtfri behandling men kan orsaka ilningar efteråt. Eventuella obehag brukar gå över efter 1-3 dagar. För att lindra besvären går det bra att använda en tandkräm och/eller munskölj mot ilningar i tänderna.

Vem kan bleka tänderna?

En tandblekning på klinik förutsätter att du har friska och rena tänder fria från karies, skador, beläggningar och sjukdomar. Därför är det viktigt att genomföra en grundlig undersökning av munhålan 6-8 veckor i förväg, detta för att säkerställa att behandlingen är lämplig för just dina tänder.

Det finns ytterligare situationer då man bör undvika tandblekning. Om du röker eller snusar kan de färgämnen som finns i tobak påverka resultatet av din tandblekning negativt. Du bör inte heller bleka tänderna om du är gravid, då det ännu är oklart hur blekmedlet kan påverka fostret. Detsamma gäller om du ammar ditt barn.

Tänk på att endast naturliga tandytor kan blekas. Fasader eller kronor och dylikt påverkas inte av blekningen.

Vill du veta mer eller boka en tid?

Hur länge håller en tandblekning?

Hållbarheten varierar kraftigt beroende på hur man tar hand om tänderna efteråt, tjockleken på emaljen och kostvanor.

För längsta möjliga hållbarhet bör intag av livsmedel som ger missfärgningar samt nikotinprodukter begränsas. En god munhälsa innebär att man borstar tänderna morgon och kväll med fluortandkräm och använder tandtråd dagligen för att få bort plack mellan tänderna.

Med rätt förutsättningar och normala förhållanden håller en tandblekning i ca två år.

Vad kostar en tandblekning?

En hemmablekning kostar endast 2900 kronor för båda käkarna och 1500 kronor för en käke. Klinisk blekning med ZOOM kostar 3900 kronor.

För ett ännu bättre resultat kan du få en klinisk blekning plus en hemmablekning till ett pris av 4900 kronor.

Professionell och säker tandblekning på Halmstad Tandläkarklinik

När det kommer till att bleka tänderna är det viktigt att vända sig till en professionell och seriös aktör, dels för ett hållbart resultat, men också för att minimera risker och skador på tänderna.

Trots att vi är en relativt nyetablerad tandläkarklinik i Halmstad så är personalen välutbildad och har en bred erfarenhet av allmän och estetisk tandvård. Vårt mål är att erbjuda bästa möjliga service med sikte på en långvarig god tandhälsa. Vi erbjuder ett snabbt omhändertagande, speciellt vid akuta tillstånd.

Våra tandläkare använder trygga och moderna tandblekningsmetoder som inte skadar dina tänder. Vi ser fram emot att erbjuda dig en god service i en lugn och välkomnande miljö. Du hittar oss på på Brogatan 23 i centrala Halmstad. Hjärtligt välkommen in!