Den svenska tandhälsan är generellt mycket god. Jämfört med hur det såg ut för några decennier sedan har människor idag inte några stora problem med till exempel hål i tänderna. Kariesangrepp hittas ofta på ett tidigt stadium och kan enkelt åtgärdas. Däremot finns tecken på att tandhälsan försämrats på ett annat område: tandpressning och tandgnissling. Orsakerna till detta kan vara flera. Många människor upplever till exempel ökad stress i livet, vilket kan leda till symptom som huvudvärk och dålig sömn. Du som upplever att du sover dåligt och har spänningsvärk i huvud och käkar vill självklart komma till roten med problemet. Och det kan du faktiskt göra hos oss på Halmstad Tandläkarklinik, eftersom dina besvär mycket väl kan ha med dina tänder att göra.

Tandpressning och tandgnissling kan leda till huvudvärk och dålig sömn

Bakom symptom som huvudvärk och dåliga sömnmönster döljer sig ofta tandpressning och tandgnissling. Det är vanligt att bita ihop tänderna för hårt i såväl vaket som sovande tillstånd. Det finns siffror som tyder på att så mycket som en femtedel av all spänningshuvudvärk kan vara orsakad av tandpressning. Symptom som kan bero på tandpressning och tandgnissling är förutom huvudvärk och sömnproblem till exempel smärta och känsla av överansträngning i käkarna, att käkarna knäpper till när du öppnar eller stänger munnen eller problem med att gapa. Du kan också få smärta eller ömhet i tänderna och det kan göra ont när du tuggar. De goda nyheterna är att tandpressning och tandgnissling är problem som går att lösa. Det första steget är att boka in en tid hos en av våra tandläkare för undersökning. För att avgöra rätt behandlingsmetod är det viktigt att först utröna på vilket sätt du pressar eller gnisslar tänder, och även varför. Tandpressning och/eller tandgnissling kan bero på stress och oro, men även på bettproblematik. Specialisttandläkare Halmstad – när du behöver avancerad hjälp

Få hjälp av tandläkare i Halmstad med tandpressning och tandgnissling

Du och din tandläkare kommer i samråd besluta om en bra behandlingsmetod. Det finns flera sätt att komma tillrätta med tandpressning och tandgnissling, och du kan få möjlighet att pröva ett flertal med vår hjälp. Rörelseträning av käkarna kan till exempel minska symptomen. Det är även viktigt att förhindra skador på tänderna som kan uppstå på grund av tandpressning och tandgnissling. För detta har vi mycket goda erfarenheter av bettskenor nattetid. En bettskena provas ut individuellt för att passa just ditt bett och dina tänder. Du har på den under natten för att förhindra slitage av dina tänder. När du gnisslar tänder eller biter ihop hårt över längre perioder kan skador uppstå på tänderna. Vid en undersökning kan din tandläkare få syn på dessa tecken på slitage och skador, och rekommendera dig en bettskena även om du själv inte är medveten om att du pressar ihop eller gnisslar tänder om nätterna. Du är välkommen att kontakta ossHalmstad Tandläkarklinik om du vill veta mer om tandpressning och tandgnissling. Detta är en mycket vanlig problematik som vi har goda erfarenheter av att behandla. Du hittar vår modernt utrustade klinik på Brogatan 23 centralt i Halmstad. Bokning via telefon 035–777 18 60.

FAQ

Är tandpressning och tandgnissling farligt?

Tandpressning och tandgnissling kan ge oönskade symptom och skador på dina tänder. I värsta fall kan du till och med bita sönder en tand. Däremot går det att komma tillrätta med och innebär inga hälsofaror i vidare bemärkelse.

Hur vet jag om jag biter ihop för hårt?

Tandpressning, eller att bita ihop för hårt, kan ge ett flertal symptom. Spänningshuvudvärk, sömnsvårigheter och smärta i käkarna är några exempel. Det kan också uppstå synligt slitage på tänderna, vilket din tandläkare kan se vid undersökning.

Kan en tandläkare hjälpa mig med huvudvärk?

Ja, om din huvudvärk beror på spänningar från tandpressning och/eller tandgnissling kan en tandläkare erbjuda mycket god hjälp med dina symptom. Välkommen att kontakta Halmstad Tandläkarklinik för mer information och tidsbokning för undersökning.